Który ekspres jest lepszy: kolbowy czy automatyczny?
2 min readEkspres kolbowy i automatyczny – różnice
Oba urządzenia to ciśnieniowe ekspresy do kawy, niezależnie od tego, czy mowa o ekspresie kolbowym czy też w pełni automatycznym, Dlatego mechanika przygotowywania kawy jest bardzo podobna na obu urządzeniach. Gorąca woda przepuszczana jest przez drobno zmielone ziarna pod wysokim ciśnieniem dochodzącym do 15 barów. Dzięki tej metodzie ekstrakcji kawa jest wyjątkowo aromatyczna i zachowuje wszystkie swoje cechy smakowe. Jaka jest więc różnica między kolbowym, a automatycznym ekspresem do kawy? System dystrybucji kawy do parzenia.
Aby przygotować kawę w ekspresie kolbowym, należy najpierw zmielić ziarna lub użyć świeżo zmielonej kawy. Taką mieszankę przelewa się do specjalnego sitka umieszczonego nad wyjmowaną kolbą, odpowiednio ubijanego i wkładanego do ekspresu. Czas parzenia kawy również podlega samoregulacji i dostosowaniom. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość regulacji mocy oraz aromatu kawy. Więcej zmielonej kawy w kolbie oznacza mocniejszy i ciemniejszy napój, ale dłuższy czas parzenia oznacza łagodniejszy smak kawy. Automatyczny ekspres do kawy eliminuje większość tej pracy. Dzięki wbudowanemu młynkowi samodzielnie miele kawę i parzy zgodnie z zaprogramowanymi ustawieniami. Wyposażony w spieniacz do mleka, pozwala bardzo szybko przygotować takie kawy, jak latte i cappucino.
Zalety i wady ekspresu kolbowego
Dobre kawiarnie nie mają automatycznych ekspresów do kawy, tylko ekspresy z filtrem kolbowym. Dlaczego? Dają one baristom więcej możliwości dostosowania procesu przygotowywania kawy. Kontroluje się wówczas siłę mielenia (przy ekspresie zawsze znajduje się profesjonalny młynek do kawy z regulacją mielenia), ilość mieszanki w danym procesie parzenia oraz długość procesu. Ekspres do kawy kolbowy umożliwia eksperymentowanie, testowanie i mielenie różnych metod parzenia w celu uzyskania idealnego smaku i konsystencji kawy.
Ekspresy kolbowe to kawy, które można określić jako sprzęt dla tych, którzy potrafią samodzielnie przygotować swoje ulubione napoje. Nie trzeba być hobbystą z odpowiednimi umiejętnościami w tej dziedzinie, ponieważ nauka robienia napojów kawowych daje niejako satysfakcję samodzielnego działania i przygotowywania kawy.
Zalety i wady ekspresu automatycznego
Po pierwsze, automatyczne ekspresy do kawy są łatwiejsze w obsłudze. W większości przypadków cała czynność polega na nalaniu wody do urządzenia, wsypaniu ziaren kawy i naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Ogromnymi zaletami ekspresów automatycznych są łatwa obsługa, wysoka jakość napojów oraz krótkie czasy ekstrakcji kawy. Po uruchomieniu ekspresu można zając się innymi rzeczami i szybko wrócić do kuchni po filiżankę gotowej już kawy. Aby zaoszczędzić czas najlepszym wyborem będzie to drugie urządzenie, czyli ekspres automatyczny.