29 marca, 2024

ancom.com.pl

Blog Technologiczny | Świat technologii dla Ciebie

Pikantny pszenno-kukurydziany chlebek na drożdżach

3 min read

Ciasto drożdżowe często stanowi podstawę do wykonania różnego rodzaju wypieków. Dzięki właściwościom, które posiadają drożdże z każdej dostępnej na rynku mąki, można upiec smaczny chleb. Wśród zwolenników chleba, sporą grupę stanowią osoby starające się minimalizować ilość glutenu znajdującego się w produktach posiadających w swoim składzie mąki zbożowe.

Alternatywą dla tej grupy może być przepis na ciasto drożdżowe pszenno-kukurydziane. Przepisy na ciasta na bazie mąki kukurydzianej znajdują coraz większe grono zwolenników

Przepis na pikantny chleb pszenno-kukurydziany

Podstawę do wykonania tego chleba stanowi przepis na ciasto drożdżowe pszenno-kukurydziane. Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki:
– mąka pszenna – 1 szklanka
– mąka kukurydziana – 1 szklanka
– drożdże – 3 dkg
– cukier – 1 łyżeczka
– mleko – ¼ szklanki
– jajko -1 szt.
– woda – ¾ szklanki
– świeże ziarna kukurydzy – ½ szklanki
– tarty parmezan- 10 dkg
– czerwona papryka – 1 szt. małej lub ½ dużej
– pieprz cayenne – według uznania, ale raczej nie więcej niż ¼ malej łyżeczki.

Sposób przygotowania ciasta

– Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką pszennej mąki z podanej porcji i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
– Oba rodzaje maki wymieszać dodając do nich pieprz i ser
– Jajko rozkłócić w osobnej misce wraz z wodą i podrośniętym zaczynem z drożdży.
– Do sporządzonej wyżej mieszanki dodać wcześniej połączone mąki
– Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić, dodając pod koniec paprykę i kukurydzę.
– Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.
Do smarowania foremki najlepiej użyć zwykłego smalcu, może to być tez inny tłuszcz np. masło, olej itp. Wysmarowaną foremkę można oprószyć mąką pszenną ewentualnie mąką ryżową. Niektórzy posypują wysmarowane foremki tartą bułką, jednak ma ona tendencje do lekkiego przypalania się i nie wszystkim może to odpowiadać.

Pieczenie

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni i dopiero wtedy wstawić foremkę z ciastem do środka i piec przez 30 minut. Po tym czasie należy delikatnie wyjąć chleb z foremki i postukać w spód, jeśli będzie słychać głuchy odgłos, chleb będzie upieczony. Jeśli spód będzie jeszcze delikatnie miękki, należy dopiec chleb bez foremki przez 5-10 minut. Po upieczeniu chleb należy studzić na kratce.

Podczas pieczenia i wyjmowania chleba z foremek należy pamiętać, że piekarnik, foremka i chleb są gorące i dla bezpieczeństwa posługiwać się odpowiednimi rękawicami.

Przepis na ciasto drożdżowe można w różny sposób modyfikować używając różnych rodzajów mąki, niekoniecznie pochodzenia zbożowego. Analogiczny jak przedstawiony w przepisie chleb, można wykonać tylko na mące kukurydzianej. Zastosowanie drożdży zapewni odpowiedni wzrost ciasta. Osoby z dużym zacięciem do pieczenia mogą tworzyć własne przepisy na ciasta.

Dodaj komentarz